1,600-1,650 млн. са били чуждестранните туристи  в от средата на

...
1,600-1,650 млн. са били чуждестранните туристи  в от средата на
Коментари Харесай

Очаква се добър зимен сезон, близък до нивата от 2019 г.

1,600-1,650 млн. са били задграничните туристи  в от средата на декември доникъде на април 2018-2019 г. 
Туристическият отрасъл чака този зимен сезон да се приближи до равнищата на една от най-хубавите години за туризма в България – 2019 година, сподели в изявление за Българска телеграфна агенция шефът на Института за разбори и оценки в туризма Румен Драганов. Той подсети, че през зимния сезон в годините 2018/2019 година към 1,600-1,650 млн. са били задграничните гости в интервала от средата на декември доникъде на април.

Експертът посочи, че това не са единствено туристи, избрали да почиват в зимните ни курорти, а и такива, които са предпочели страната ни поради балнео, спа, културен, винен и медицински туризъм или са имали бизнес пътувания до България. Това значи, че приблизително към 450 000 - 550 000 чужденци са дошли месечно в страната през тези три месеца, означи Драганов.

Директорът на Института за разбори и оценки в туризма предвижда, че за този зимен сезон се чака България значително да се приближи до равнищата на 2019 година, което означа да достигнем и надминем броя 400 000 или общо над 1,2 млн. визити за интервала декември - 22 март.

Най-много посетители тази зима в България се чакат от прилежащите ни страни – Румъния, Гърци, Турция, Република Северна Македония, Сърбия. От Англия се чака визитите да са над 23 000. Традиционен е ползата към зимната отмора в България и от страните от Централна Европа, скандинавските страни, Турция и Израел, разяснява специалистът.

Тази зима цените за отмора с упражняване на ски спортове в България ще са на нивата на тези в Андора, предвижда Румен Драганов. Според него по цени страната ни е конкурентна на дестинациите, предлагани в Европа – Австрия, Италия, Швейцария, Франция. Той посочи, че България е желана и поради ски учебните заведения със съответните услуги за всички възрасти туристи.

Както лятото, по този начин и тази зима, инфлацията и цените на горивата няма да спрат пътуванията на българите, счита експертът. Основания за тази прогноза му дават упованията цените на почивките тази зима да се задържат и поради обезщетенията за бизнеса, а растежът на заплатите и пенсиите да даде опция на част от българите да отделят средства и за зимен отдих.

Очакваме натоварен поток от страна на българските пътувания за туризъм, като към Коледа и Нова година те ще са близо 530 000, от които към 60 000 ще са в чужбина. Всеки уикенд се чака да има по 110 000 пътувания на българите в страната тази зима към ски курортите и към балнео и спа дестинациите на България, добави специалистът.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР